Rik Cornelissen (1984) is een innovatieve en veelzijdige Nederlandse accordeonist en actief als componist, arrangeur, bandleider, docent, curator en festivalorganisator en onderzoeker. Met een brede opleiding in en kennis van jazz, latin, tango en klassieke muziek is Rik altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden, nieuwe geluiden en nieuwe ideeën.
“Rik knows how to create a beautiful musical sound regardless of tempi, dynamics and range…a wonderful, exiting, intense and creative musician!” (Joan Sommers)
“Rik Cornelissen weet moeiteloos de grote dynamische en tonale mogelijkheden van zijn instrument naar zijn hand te zetten.” (rakenDra Smit, Muziekwereld)
Hij werkte o.a. samen met Bert van den Brink, Ramon Valle, Juan Pablo Dobal, Jeroen van Vliet, Oene van Geel, Izaline Calister, Ben van den Dungen, Rob van Kreeveld, Teus Nobel, Egon Kracht, Angelo Verploegen, Jan Menu, Francis van Broekhuizen, Vincent Houdijk, Enrique Firpi, Maciej Domaradzki, Claudio Jacomucci en Tuur Florizoone en participeerde in verschillende projecten voor YoOpera, Opera Minora en Opera Zuid en werkte als sessiemuzikant onder meer met Maan, Waylon, voor de film Zwartboek (Paul Verhoeven) en Van Gogh: een huis voor Vincent (Pim Hoeve) en Theatershow NU! (Mini & Maxi).
Rik studeerde Klassieke Muziek en Argentijnse Tango (BA, Codarts, Rotterdam 2006), Jazz & Pop (MA, ArtEZ University of Arts, Arnhem 2009) en Advanced Accordion Performance en Alexander Techniek (Accademia Fisarmonicista Italiana, Urbino (I) 2011) bij Claudio Jacomucci. Momenteel is Rik een PhD-kandidaat aan de KU Leuven (B) en student in het docARTES-programma aan het Orpheus Instituut in Gent (B) als een artistiek onderzoeker. De focus van zijn doctoraatsonderzoek ligt op de rol van het accordeon in jazz music.
Sinds 2013 is Rik als hoofdvakdocent Accordeon Jazz & Pop, band coach en onderzoeksbegeleider verbonden aan het ArtEZ conservatorium in Arnhem. Een van de weinige conservatoria ter wereld waar men Jazz accordeon kan studeren.
Zijn debuutalbum Traveller (2014) kreeg lovende kritieken en was voornamelijk een persoonlijke zoektocht naar de mogelijkheden en geluiden van het accordeon in jazz en latinjazz; met een focus op de rijke pianotraditie wist Rik met een geheel nieuwe kijk het instrument te benaderen, muzikale kaders te doorbreken en klassieke technieken met improvisatie en groove te vermengen.
Als bandleider van Tocar werkte Rik samen met het Radio Filharmonische Strijkkwartet (nu: Carezza Strijkkwartet) en lanceerde het album ‘Birds of Paradise’ in 2016. “Beautiful compositions, a marvelous group sound, interesting solos, an amazing balance between brain and heart!” (Gustavo Beytelmann)
In 2018 bracht Rik het album ‘Dreamscape’ uit met de nieuwe groep Trifid. Een samenwerking tussen Vincent Houdijk op vibrafoon en Maciej Domaradzki op contrabas. Enkele reacties: New sonic territory explorations, transcending stylist boundaries, sheer magic!” (Harold van Grinsven, JIN JAZZ) and “Dreamscape’s title certainly suits the album, as the theme holding its songs together acts like some sort of extraterrestrial glue, creating a heavily, ethereal atmosphere. The accordion, vibraphone, and double bass are a trio about as rare as Halley’s Comet, and arouse an equal amount of curiosity.” (Peter Hoetjes, All About Jazz)
Het album Sounds of Interstellar Space (2021), met daarop de gelijknamige 30-minuten durende compositie gebaseerd op sonificaties van ruimteobjecten, is net uitgebracht. De compositie, gesteund door een beurs van Fonds Podiumkunsten en het Prins Benard Cultuurfonds, werd door Rik geschreven voor de concertserie Sounds of Interstellar Space (2019-2020) waarin Trifid samenwerkte met astronomen van o.a. ESA, Radboud Universiteit en de Universiteit van Amsterdam en speelde in sterrenwachten, universiteiten en musea.
Als sideman is Rik betrokken in diverse groepen, bands en projecten, zoals Egon Kracht’s New World Quartet, Jeen Rabs’ Catch my Kitsch, Ruud Houweling, I Compani, Tango Extremo e.a.
Rik componeert veelal voor de groepen waarin hij zelf werkzaam is, hoewel hij ook werk in opdracht uitvoert. Zijn composities zijn vaak geïnspireerd door zijn reizen en fascinatie voor natuur en het universum en laveren tussen jazz, klassieke muziek, Braziliaanse, Argentijnse en andere stijlen.