Sideman
3292
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-3292,theme-bridge,bridge-core-2.7.1,woocommerce-no-js,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,columns-4,qode-theme-ver-25.6,qode-theme-bridge,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive

New World Quartet

 

Opgericht door contrabassist Egon Kracht (Velsen, 1966), de drijvende kracht achter vele ensembles, milieuactivist en visionair. “In mijn muziek probeer ik een synthese te vinden tussen verschillende genres”, zegt hij. “Pop, jazz, klassiek, hedendaags, ik vind ze allemaal even aantrekkelijk. Ik hou net zoveel van Zappa als van Bach. Daarom heb ik het New World Quartet opgericht. Het is een ensemble waarin muzikale werelden elkaar ontmoeten in een nieuwe en duurzame visie op de toekomst van kunst. “

 

“DANCES van New World Quartet is een topproductie…uiterst zorgvuldig en doordacht gedoseerd door vier klankkunstenaars die het uiterst uit hun instrumenten halen.”
Rinus van der Heijden, jazznu.com

 

Egon Kracht | contrabas
Angelo Verploegen | bugel
Jan Menu | bariton sax
Rik Cornelissen | accordeon

Album “Dances” (2019)

 

De muziek die hij schreef voor het New World Quartet is het muzikale resultaat van al het bovenstaande: ‘Dances’, een muzikale roman met een proloog en twee suites. Contrabassist Kracht waagt de sprong, vergezeld door bugelspeler Angelo Verploegen, baritonsaxofonist Jan Menu en accordeonist Rik Cornelissen. De opener, ‘Evolutionary Tango’, is een muzikale vertaling van de evolutie, vastgehouden aan de polsslag van de Argentijnse tango: een onontkoombaar ritme, dat aanvoelt als de hartslag van iemand die verliefd is. De bugel klinkt zo vrij als een vogel en de baritonsaxofoon geeft hem een muzikaal antwoord. Ondertussen verbeeldt de accordeon de pijn van het dagelijks leven en de strijd om te overleven.

Dances kan worden gekocht via Egon

Catch my Kitsch (2017)

 

In 2017 lanceerde Jeen Rabs zijn derde cd genaamd “Catch My Kitsch”met accordeonist Rik Cornelissen, vibrafonist Gunnar Graafmans, bassist Sven Schuster en drummer Daniel van Dalen. De combinatie van drie akkoord instrumenten zijn een recept voor ongebruikelijke geluiden De meeste composities op “Catch My Kitsch” zijn van Jeen Rabs maar er zijn ook paar gereconstrueerde iconische pop hits. De titel van de cd is dan ook een knipoog naar het gebruik van deze liedjes. Ze worden niet meteen door de luisteraar herkend omdat er voornamelijk een bepaalde kwaliteit van het liedje wordt benadrukt. Jeen’s eigen composities gebruiken elke stijl en klank die voorhanden is om een verhaal te vertellen door middel van melodie, maar is nog steeds jazz.

 

“Wat deze plaat bijzonder maakt zijn de levende interacties tussen gitaar, accordeon en vibrafoon. De drie zeer virtuoze musici smelten lekker samen in unisono-motieven, gaan dan weer uit elkaar in soms op contrapunt lijkende bewegingen of staan geheel ten dienste van een solist. Het blijft jazz, swingend, sprankelend met de zoet klinkende gitaarpartijen van Jeen Rabs als de rode draad. Sophisticated jazz met een prettige lichtheid.”
raKendra Smit, NTB

Catch my Kitsch kan worden gekocht via Jeen